Условията за профилактика и рехабилитация Print E-mail

          Профилакториум за белодробни заболявания, неврози и сърдечно–съдови заболявания при хотелски комплекс "Люляци" е разположен в Стара планина, на 15 км. западно от Габрово, в местността Люляци, на широка слънчева поляна, заобиколен от вековни гори. Поетичното наименование на курорта е свързано с изобилието на люлякови дървета.
          Курортът е с мек планински климат, характерен с умерено студена зима и прохладно лято. Въздухът е кристално чист, по-силно йонизиран и по-богат на озон. Слънчевото греене е интензивно и продължително, с високо съдържание на ултравиолетови лъчи. Не случайно тук са построени и работят двете белодробни болници – национални центрове, специализирани в лечение на белодробни заболявания при възрастни и деца. Профилакториумите са с над 50 годишна история, построени от Царица Йоанна и габровският фабрикант Пенчо Семов.
          Ценните качества на климата имат закаляващ ефект и са предпоставка за масова профилактика и климатолечение на: 
          • хронични неспецифични заболявания на белите дробове в ремисия - хронични бронхити и пневмонии, бронхиална астма, пневмосклерози и др. 
          • сърдечно–съдови заболявания в ремисия - хипертонична болест, хронична коронарна недостатъчност в лека и средно тежка форма , начални форми на атеросклероза 
          • функционални нервни разстройства – неврози и неврастении и др. 
          • заболявания в реконвалисцентен период и пр. 
          • някои форми на ендокринни заболявания с проявени нервно-вегетативни прояви 
          • пренатоварване на нервната система, физическа и умствена умора при деца и възрастни 
          • заболявания на периферна нервна система 
          • различни форми на алергоза 

          Преценявайки климатичните дадености, през 1957 г. се построява почивен дом "Люляци", а от 1998 г. се осъществява профилактика и рехабилитация под формата на различни процедури. През същата година профилакториумът за белодробни заболявания, неврози и сърдечно–съдови заболявания при хотелски комплекс "Люляци" е включен в системата за профилактика и отдих по силата на договори с НОИ.
          Хотелски комплекс "Люляци" предлага удобни и приятни стаи със собствен санитарен възел, дневен бар, ресторант с лятна градина, нощен бар, зали за шумни и тихи игри, тенис корт, пътека на здравето, детски площадки, а за любителите на зимните спортове ски влек с добре оборудван ски гардероб.
          За лечение, хотелът разполага с добре оборудвани лекарски кабинети:
          • физиотерапевтичен с обособени помещения за светло и електролечение 
          • терапевтичен - оборудван с ЕКГ и апарат със спирометрична приставка
          Центърът за лечение и рехабилитация разполага със салон за ЛФК и фитнес, изцяло оборудван за раздвижване след прекаран инсулт, лечение на коксартроза, заболявания на периферната нервна система, сауна, масаж, солариум, тангентор, луго и парафинолечение.
          Медицинското обслужване е без почивен ден и се осъществява от лекари, рехабилитатори, масажисти, кинезитерапевти и лекар пулмолог, главен консултант на обекта.
 
< Prev